salotų sėklos

Salotų sėklos: kokias pasirinkti rudeniniam derliui?

salotų sėklosSalotos daugeliui asocijuojasi su ankstyvu pavasariu, kai tik atšyla oras, o šiltnamyje jau pradeda dygti pirmosios salotos. Vėliau su vėlyvėjančiu pavasariu ir artėjančia vasara salotų vis mažėja, kol rudenėjant visai nebelieka. Salotas reikia vis atsėti naujomis, tačiau ilgainiui, ypač, kai šiltnamyje ir darže pradeda nokti kitos daržovės, o salotos pradeda leisti žiedynus ir pasidaro nebe tokios skanios, jų žmonės pradeda nebeatsėjinėti. Tačiau šis planas – nebūtinai teisingas: salotų galima užsiauginti bene visus metus, tai garantuoja teisingai pasirinktos kokybiškos salotų sėklos. Taigi, kokias sėklas rinktis, kad salotų derlius džiugintų iki pat vėlyvo rudens, o gal ir dar ilgiau?

Vėlyvajam salotų derliui reikėtų rinktis kietesnes, traškesnes salotas, geriausia gūžines. Taip pat rudenį puikiai dygsta ir visur naudoti tinka salotinės sultenės ir trūkažolės.

Salotinės sultenės turi tamsiai žalios spalvos, storus ir sultingus lapus. Jos pasižymi lengvu riešutų priskoniu, vitamino C turi net tris kartus daugiau nei salotos, taip pat jose gausu karotino, kalio ir ypač gausu geležies. Salotinės sultenės be vargo žaliuoja iki pat šalnų.

Trūkažolės, arba salotinės cikorijos, yra organizmui itin naudingas dietinis produktas. Jose yra fruktozės, celiuliozės, įvairių vitaminų, kalio, kalcio, magnio, natrio druskų ir kitų medžiagų. Jos itin tinka sergantiems cukriniu diabetu, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Kartoką skonį suteikianti medžiaga intibinas gerina virškinimą ir kraujo apytaką. Trūkažolės labai mėgstamos dėl savo savybės iš rudenį nukastų šakniavaisių žiemą atželdinti šviežias salotas.

Taigi, jei norite šviežiomis salotomis mėgautis visą rudenį ir net žiemą, verta paieškoti alternatyvų. Vienos iš variantų yra salotinės sultenės ir trūkažolės, dar vadinamos salotinėmis cikorijomis.